Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Facebook Page
  • Yahoo! Messenger ID
EVY's Cleaning Atunci cand sanatatea si confortul conteaza!

 

EVY Stie Tot: Lupta cu Petele

Petele de iarba se curata prin freacarea cu un pumn de tarate, apoi se spala haina normal.

Petele de iarba proaspete se scot cu o solutie de lamiie si apa, sau spirt fierbinte.

Cerneala. Pentru a indeparta cerneala, foloseste fixativ de par aplicat direct pe pata, apoi se spala.

Petele de cerneala si pix se mai curata si cu lapte sau spirt daca sunt proaspete.

Petele de cerneala rosie de pe tesaturi se curata daca intindem putin mustar deasupra lor, se lasa 24 de ore, apoi se spala locul respectiv cu detergenti obisnuiti.

Petele de cerneala de pe tesaturi se curata daca se tine portiunea patata in lapte fierbinte sau daca se toarna peste petele respective cateva picaturi de lapte fierbinte. Sau prin inmuiere in zeama calda de lamaie ori prin inmuiere intr-o solutie formata dintr-o lingurita de sare de lamaie si 200 ml apa calduta.

Ciocolata. Se indeparteaza cat se poate ciocolata din zona afectata, apoi haina se clateste cu apa rece incearcand sa se scota si restul, urmand ca haina sa fie spalata cu detergent.

Sau se freaca pata cu apa foarte sarata.

Noroiul. Petele mai dificile se pot scoate frecand zona afectata cu un cartof taiat in doua.

Untul. Haina trebuie stearsa cu un prosop fara sa se intinda mai mult pata , apoi se inmoaie-o in apa cu detergent, urmand a se spala in masina de spalat, la temperatura mai ridicata.

Berea. Aplica pe pata o lingurita de detergent amestecat cu apa calda, apoise clateste si se spala haina normal.

Guma de mestecat se rade cat se poate cu cutitul, apoi se curata urma petei si ceea ce a ramas din guma cu un solvent, alcool medicinal pana ies ultimele urme. Guma de mestecat lipita de covoare sau carpete se poate curata daca se torna pe ea otet fierbinte si apoi se clateste.

O pata cu vin rosu poate fi scoasa dupa ce se toarna vin alb peste pata si apoi se spala haina. Petele de vin de pe fata de masa se scot cu orice alcool alb: tuica, vodca, alcool pur.

Petele de fructe se curata cu solutie de sare de lamaie cu care se freaca locul patat, apoi se clateste repede cu apa rece.

Petele de sange. Nu folositi niciodata pe o pata de sange apa calda, ea fixeaza pata pe material, petele de sange se scot cu solutie de sare de lamaie sau apa oxigenata, apoi se clatesc cu apa rece, dupa curatarea petei se spala cu apa calda si mult detergent.

Petele de rugina se inmoaie in lapte crud 30 minute si apoi se intind la soare inca 1 ora, apoi se baga la masina de spalat.

Petele de rasina se scot cu un tampon imbibat cu benzina usoara.

Petele de iod se presara cu faina sau amidon cand sunt inca proaspete si se lasa 1-2 ore, apoi se spala cu detergent si apa.

Petele de cafea se scot introducand materialul in apa sarata 1 ora, apoi se clateste.

Petele de transpiratie se scot cu o solutie de apa si otet.

Petele de ceara se scot cu o hartie pusa peste ele, apoi se calca cu un fier incins, se repeta cu alta foaie de hirtie pina toata ceara s-a transferat prin caldura pe aceasta si locul este curat. Deasemenea, ceara se mai poate scote de pe tesaturi prin punerea petei intre doua sugative sau o bucata de material care absoarbe, apoi se calca cu un fier de calcat putin incalzit. Sugativele se schimba mereu, pana cand dispar complet petele. Apoi locul se va sterge cu alcool.

Petele de mucegai. Daca pata e proaspata se inmoaie in otet 1 ora, apoi se clateste cu apa si sapun.

Petele de fond de ten se freaca usoar cu miez de paine pana se curata.

Petele de grasime proaspete se scot prin punerea de pasta de dinti pe pata, se lasa sa se usuce, apoi se freaca cu o perie sau se pune pe pata faina sau amidon pina se absoarbe grasimea, se freaca pata bine si se lasa 1 ora, apoi se spala cu detergent si apa.

Petele de cacao se inmoaie in apa rece, apoi se freaca cu glicerina pana se curata, se clateste cu apa si sapun.

Petele lasate de curatatul cartofilor sau a vinetelor de pe miini se curata prin frecarea mainilor cu ramasite de lamaie sau apa cu sare de lamaie sau otet.

Petele de parfum se scot cu glicerina calda apoi se clatesc normal.

Petele galbene de pe tesaturi se scot cu o solutie de bicarbonat cu apa, se lasa la inmuiat o ora apoi se clatesc normal.

Petele provocate de bauturile alcoolice trebuie imediat tamponate cu o solutie compusa din o parte otet alb si doua parti alcool.

Petele de ulei (de floarea soarelui sau de masline) de pe haine se pot scoate mult mai usor daca se toarna niste detergent de vase pe pata, se lasa la inmuiat 1-2 ore si apoi se spala la masina. Se repeta procedeul si a doua oara daca petele nu au fost inlaturate si cu siguranta petele se vor curata.

Petele proaspete de pe rufele din tesatura alba de bumbac dispar daca se tine rufa deasupra unui vas cu aburi dintr-o solutie formata dintr-o lingura de amoniac si un litru de apa.

Petele de muste se pot indeparta de pe orice suprafata folosind ceai rece.

Petele de pe suprafetele melaminate se indeparteaza cu ajutorul pastei de dinti curatand cu degetele, altfel melamina se poate zgaria.