Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  • Facebook Page
  • Yahoo! Messenger ID
EVY's Cleaning Atunci cand sanatatea si confortul conteaza!

 

EVY Stie Tot: Ingrijirea Podelelor

In functie de tipul de podea pe care il aveti depinde si modul  de  intretinere. Iata cateva sfaturi.

Podele de lemn
Podelele ceruite nu trebuie curatate cu carpa uda, pentru ca ceara nu apara lemnul de efectul daunator al apei. Daca din greseala scapati apa pe podea, stergeti imediat cu prosoape de hartie si luctruiti zona cu o carpa moale. Pentru podelele de lemn cu poliuretan, acestea se curata cu o carpa muiata intr-o sulotie preparata din 1/4 l apa la 1/4 l otet. Daca podeaua este ceruita, repetati operatia de aplicare a cerii de o data sau doua ori pe an si lustuiti in timp.

Podele de vinil
Ceruirea  la acest tip de podele se face la 48 de ore dupa ce au fost instalate si apoi la inca sase luni dupa aceea. Ceara trebuie sa fie  aplicata cu economie, direct pe podea, si intinsa intr-un strat foarte subtire folosind un aplicator special sau  un burete.

Dupa ce se usuca , stergeti cu o carpa imbibata in apa calda, pentru a da luciu; carpa uscata indeparteaza numai praful. Excesul de ceara trebuie inlaturat cel putin o data pe an.

Podele de piatra , dale de marmura, ceramica
Podelele de acest gen se intretin la fel ca si cele de vinil; in plus, acestea trebuiesc si chituite. Podeaua de piatra trebuie lustruita (ceruita) o data pe an, iar pentru  curatare se  foloseste un mop sau carpa imbibata intr-o solutie de apa cu sapun, dupa care se clateste bine cu apa curata. Dupa 1-2 ceruiri se repeta pasii: curatati podeaua, chituiri si ceruiti.

Sfaturi generale de ingrijire a podelelor

Podelele se deterioreaza in timp daca nu sunt protejate.

Cand mutati mobila sau orice alt obiect, ridicati-l si plasati-l in noua pozitie, nu il trageti pe podea. In cazul obiectelor grele, asezati sub ele (sau in colturile care ating podeaua) un covor cu perii in jos. Oricum, in geenral, puteti proteja podeaua aplicand bucati de pasla pe partea care atinge podeaua a mobilierului: picioarele mesei, ale scaunelor, etc.

Folositi capete de mop realizate din amestecuri cu bumbac; bumbacul pur se usuca mai greu, si astfel poate atrage praful sau alte bacterii.

Parchetul si dusumelele

•    Petele de grasime mai vechi de pe parchet se sterg cu benzina, peste care se pune o pasta din talc si apa. Se lasa 24 de ore si se inlatura pasta
•    Petele de cerneala de pe dusumele nevopsite se scot cu o solutie de amoniac si apa fierbinte (100 ml amoniac intr-un litru de apa)
•    Cand parchetul sau dusumeaua lustruite s-au murdarit, indiferent de natura petei, se freaca cu un glaspapir fin. Se unge cu putina ceara si se lustruieste locul afectat.
•    In cazul in care dusumeaua nu este ceruita si lacuita, se va curata cu o carpa aspra inmuiata in apa cu detergent ce nu necesita clatire si se lasa sa se usuce. Dupa ce a fost astfel curatata, pentru a-i da luciu si o culoare usor galbuie, se va sterge dusumeaua cu o carpa inmuiata in ulei de in (se va incalzi uleiul de in in baine-marie). Uleiul de in impregnat in lemn il va proteja impotriva umezelii. Dupa ce dusumeaua a fost unsa cu ulei, nu se va calca pe ea si nu se vor aseza obiecte pana ce nu s-a uscat bine.
•    Dusumeaua vopsita curata si uscata se va unge cu ulei de canepa amestecat cu albus de ou.Dupa ce se usuca bine se lustruieste cu o laveta din microfibra sau cu o bucata de catifea.